Krisledning
Organisationer kan hamna i alla möjliga kriser, från interna skandaler till förlorade samhällstjänster som elektricitet eller rent vatten. Denna utbildning är skapad för att fortbilda organisationens krisledningsgrupp och/eller genomföra en fiktiv krisledningsövning. Vi funktionstestar krisplaner och krisledningsförmågan i syfte att identifiera eventuella brister och kompletteringsbehov. Vi anpassar innehåll och upplägg efter uppdragsgivarens krisorganisation, verksamhet, behov och skyddsvärda intressen.
Specialanpassad utbildning
Utbildningen utformas efter verksamhetens behov både i längd och innehåll.
Utbildningsgrund
Baseras på MSB´s föreskrifter och metoder samt företagets krisplan och organisation.
Utvecklingsfokus
Vi stresstestar verksamhetens krisplaner och identifierar styrkor och utvecklingsområden.
Krisledning - Utbildning
Utöver MSB´s styrdokument baseras utbildningen på erfarenheter från Försvarsmakten, Polismyndigheten och kommunal verksamhet med tydligt ansvar vid kriser. Utbildningen omfattar övningar som baseras på era krisplaner och rutiner för att befästa deltagarnas kunskap samt upptäcka och lyfta relevanta frågeställningar.
Krisledning - Övning
Våra krisledningsövningar drivs av ett realistiskt scenario med trovärdiga inspel där vi använder fiktiva nyhetsinslag, övningshemsida, fiktiv media och sociala medier, skådespelare och effekter. Uppdragsgivaren kan välja mellan att öva i etapper med feedback och utvärdering efter varje moment eller genomföra en längre övning med med större utvärdering och diskussion efter avslutad övning. Vi rekommenderar isåfall en "flygande start" utan förberedelser från ledningen.
Krisledning - Handledning
Vid behov och önskemål kan vi efter utbildning och övning stödja ledningen med revidering av krisorganisationen, krisplaner, riskanalyser och checklistor.
Utbildningen kan innehålla följande...
Grundläggande kunskap om kriser
Kunskap om grunderna i hur en kris uppstår, hur den kan påverka verksamheten och bör hanteras.
Kompetens kring krisledningsorganisationen
Förståelse för hur man organiserar en krisledningsgrupp och vilka roller och ansvarsområden som bör finnas i denna.
Förmåga att hantera en kris utifrån organisationens förutsättningar
Kännedom om företagets krisplanering och rutiner samt förmåga att kunna tillämpa detta.
Förmåga att hantera företagets kommunikation
Förmåga att hantera media och den interna kommunikationen vid en kris.
Bekräftelse på kompetensnivå
Krisledningsorganisationen skall efter avslutad övning ha fått bekräftelse på att krisorganisation, dess rutiner och roller fungerar och/eller har identifierade utvecklingsområden.
Trygghet och motivation
Kontinuerliga övningar där personerna bakom krisledningens roller lyckas med sina uppdrag skapar trygghet och motivation.